Rijopleiding in stappen

De voordelen op een rijtje

  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding
  • Stap-voor-stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de digitale leskaart
  • Fors hoger slagingspercentage

Van Ginkel Drive is een gecertificeerde RIS opleider. (Rijopleiding in Stappen)

De RIS is een opleidingsmethodiek waarbij je stap-voor-stap leert autorijden. Hiermee ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer met een fors hogere slagingskans.

De eerste stappen van een script kunnen bestaan uit een huiswerkopdracht van het RIS boek wat je ontvangt bij van Ginkel Drive. De laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloop je op deze manier maximaal 46 gebruiksaanwijzingen (scripts), verdeeld over vier modules.

Een mooi voorbeeld is het script SCAN: kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk in de binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk in de buitenspiegel. Je leert aan de hand van gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen.

Bij de RIS opleiding krijg je dus ook een beetje huiswerk mee. Het is de bedoeling dat je de les voor de rijles gaat voorbereiden. Hoe beter je het huiswerk maakt hoe meer je kunt oefenen in de praktijkles. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS drie toetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na elke toets precies waar je nog extra op moet letten.

Na afronding van de eerste twee modules worden je kennis en vaardigheden getoetst door je eigen rijinstructeur.

In de derde toets , namelijk de tussentijdse toets ( op ± 75 % van je opleiding ) kun je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De examinator geeft je tips ter verbetering. Bovendien kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres van het praktijkexamen. Let op ! je moet je theorie examen hier wel voor gehaald hebben. Verder komen in deze toets de onderdelen Zelfstandig rijden en Zelfreflectie aan de orde.

De vierde en laatste toets is het praktijkexamen bij het CBR.

Helaas is het momenteel nog zo dat de tussentijdse toets niet meer geldig is zodra je zakt voor het praktijkexamen bij het CBR. De brancheverenigingen zoals de VRB maken zich sterk om de vrijstellingen in ieder geval 1,5 jaar geldig te laten zijn.

Leerlingenkaart

Bij de Rijopleiding in Stappen krijg je je eigen ( digitale ) leerlingenkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen nauwkeurig bij. Hiermee kun je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. De leerlingenkaart is ook opgenomen in het cursusboek voor de leerling.

RIS alleen bij speciaal getrainde instructeurs

De Rijopleiding in Stappen (RIS) kun je alleen bij speciaal getrainde instructeurs volgen.